16.8.23

Ažuriranje pravila o neaktivnosti Google računa

Google svakodnevno naporno radi kako bi zaštitio vas i vaše privatne podatke tako što sprječava neovlašteni pristup vašem Google računu pomoću naše ugrađene sigurnosne zaštite. Zaštita vaše sigurnosti podrazumijeva snažne prakse glede privatnosti u okviru različitih proizvoda koje smanjuju vrijeme pohranjivanja osobnih datoteka i svih povezanih podataka. Želimo zaštititi vaše osobne podatke i spriječiti neovlašteni pristup vašem računu čak i ako više ne upotrebljavate naše usluge.

Stoga razdoblje neaktivnosti za Google račun ažuriramo na dvije godine na svim proizvodima i uslugama. Ta se promjena počinje uvoditi danas, a primjenjivat će se na sve Google račune koji nisu aktivni, što znači da se korisnik nije prijavio na račun niti ga upotrebljavao u razdoblju od dvije godine. Neaktivni račun i sav sadržaj na njemu ispunjavat će kriterije za brisanje od 1. prosinca 2023..

Što to znači za vas:

  • Te promjene ne utječu na vas osim ako niste bili aktivni na Google računu dvije godine ili ako se dulje od dvije godine niste prijavili na račun na neku Googleovu uslugu.
  • Iako promjene stupaju na snagu danas, račun će se izbrisati najranije prosinac 2023..
  • Ako se vaš račun smatra neaktivnim, na vašu e-adresu i e-adrese za oporavak poslat ćemo nekoliko e-poruka s podsjetnicima (ako su navedene) prije nego što poduzmemo bilo kakve radnje ili izbrišemo sadržaj računa. Te e-poruke s podsjetnikom poslat će se najmanje osam mjeseci prije poduzimanja bilo kakve radnje na vašem računu.
  • Nakon brisanja Google računa Gmail adresa za izbrisani račun neće se moći ponovo upotrijebiti prilikom izrade novog Google računa.

Kako da račun ostane aktivan?

Najjednostavniji način da Google račun ostane aktivan je prijava na račun barem jednom u dvije godine. Ako ste se nedavno prijavili na svoj Google račun u posljednje dvije godine, vaš se račun smatra aktivnim i neće se izbrisati.

Drugi načini zadržavanja računa u aktivnom stanju:

  • čitanje ili slanje e-poruke
  • upotreba Google diska
  • gledanje YouTube videozapisa
  • dijeljenje fotografije
  • preuzimanje aplikacije
  • upotreba Google pretraživanja
  • upotreba značajke Prijava putem Googlea za prijavu u aplikaciju ili na uslugu treće strane.

Postoje neke iznimke od tog pravila. Primjeri uključuju: Google račun s YouTube kanalima, videozapisima ili komentarima; račun koji ima darovnu karticu s novčanim saldom ili račun na kojem je objavljena aplikacija, na primjer račun koji hosta aplikaciju u Trgovini Google Play. Druge iznimke od tog pravila možete provjeriti ovdje.

Google nudi i alate za upravljanje Google računom i opcije sigurnosnog kopiranja podataka, uključujući mogućnost preuzimanja podataka pomoću Google arhiviranja, kao i mogućnost planiranja toga što će se dogoditi s vašim podacima ako određeno vrijeme niste aktivni pomoću Upravitelja neaktivnih računa

Želja nam je da vam omogućimo što jednostavnije održavanje računa aktivnim, ako to želite, i poslat ćemo vam odgovarajuću obavijest prije nego što se promjena pojavi na vašem računu. Dakle, prije brisanja računa Google će e-poštom slati obavijesti na Google račun i e-adresu za oporavak (ako je navedena). Trebali biste provjeriti je li vaša e-adresa za oporavak ažurna.

Saznajte više

Zahvaljujemo,
tim za Google račune

Ovu smo vam e-poruku poslali da bismo vas obavijestili o važnim promjenama na vašem Google računu i uslugama.

© 2023 Google LLC 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043